Gedik Yatırım, otomotiv sektörüne ilişkin değerlendirmesinde DOAS, FROTO ve TOASO hisselerine yönelik beklentilerini paylaştı. Kurum, DOAS için tavsiyesini “Endeksin Üzerinde Getiri” seviyesine yükseltirken, FROTO için aynı tavsiyeyi korudu. TOASO için ise “Endekse Paralel Getiri” tavsiyesini sürdürdü.
Gedik Yatırım, DOAS için 12 aylık hedef fiyatını 257,9 lira, FROTO için 166,4 lira ve TOASO için 496,7 lira olarak açıkladı. Kurumun tahminlerine göre söz konusu hisselerde beklenen toplam getiri sırasıyla yüzde 82, yüzde 132 ve yüzde 82 seviyesinde bulunuyor.
Raporda, 2025’te 1,37 milyon adetle rekor seviyeye ulaşan otomotiv satışlarının 2026’nın ilk 8 ayında yıllık bazda yüzde 12 gerilediği belirtildi. Gedik Yatırım, satışlardaki hareketin temel belirleyicilerinden birinin araç fiyatlarından ziyade finansman maliyetleri olduğunu değerlendirdi.
Kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 2026’nın son çeyreğinde faiz indirimlerine başlamasını beklerken, otomotiv pazarının 2026’da 1,19 milyon, 2027’de ise 1,29 milyon adede ulaşacağını öngördü.
Gedik Yatırım, DOAS’ın düşen reel faiz ortamından doğrudan etkilenebilecek şirketlerden biri olduğunu belirtti. Şirketin net kârının 2025’teki 3,1 milyar liradan 2027 tahmininde 7,8 milyar liraya yükselmesi bekleniyor. Kurumun temettü verimi tahmini ise 2026 için yüzde 9,9, 2027 için yüzde 13 seviyesinde.
FROTO için Avrupa hafif ticari araç pazarı ile reel avro/TL kurunun önemli değişkenler olduğu belirtildi. Gedik Yatırım, şirketin FAVÖK marjının 2026 tahminindeki yüzde 5,9 seviyesinden 2028’de yüzde 6,9’a yükselmesini ve yatırım sermayesi getirisinin yüzde 15’e ulaşmasını bekliyor. Kurum ayrıca 2027 için serbest nakit akışı verimini yüzde 18, temettü verimini ise yüzde 19 olarak tahmin ediyor.
TOASO için ise kârlılıkta toparlanma beklentisinin öne çıktığı belirtildi. Raporda, K0 ihracat programı ve K9 projesinin Bursa fabrikasındaki kapasite kullanımının artmasına katkı sağlamasının beklendiği ifade edildi. Gedik Yatırım, kapasite kullanım oranının 2028’e kadar yüzde 68’e, FAVÖK marjının yüzde 2,9’dan yüzde 5,8’e, net kârın ise 12,7 milyar liradan 32,9 milyar liraya yükselmesini öngörüyor.
Raporda, önümüzdeki 12 aylık dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının olası faiz indirimi, şirketlerin 2026’nın üçüncü ve dördüncü çeyrek finansal sonuçları ile 1 Ekim’de yürürlüğe giren BDDK tasarruf finansman düzenlemelerinin takip edileceği belirtildi.
TOASO açısından üçüncü ve dördüncü çeyrek finansal sonuçlarının K0 ihracatı ve K9 üretiminin birlikte değerlendirileceği ilk tam dönem olacağı ifade edildi. 2027’de ise şirketlerin temettü teklifleri, Ford Avrupa’nın ürün planı, TOASO’nun Kuzey Amerika’ya K0 sevkiyatları ve DOAS açısından TÜVTÜRK istasyon varlıklarının elden çıkarılmasına ilişkin koşulların öne çıkabileceği kaydedildi.
Gedik Yatırım, üç şirket açısından ortak değişkenlerden birinin reel kur olduğunu belirtti. Raporda, reel kur hareketlerinin yurt içi satışlar ile ihracatçı şirketlerin marjlarını farklı yönde etkileyebildiği değerlendirilerek, DOAS ve FROTO’nun bu açıdan birbirini dengeleyen bir yapı sunduğu, TOASO’nun ise Bursa fabrikasındaki kapasite kullanımındaki artışa bağlı daha yüksek operasyonel kaldıraç taşıdığı ifade edildi.
Hibya Haber Ajansı

