Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen İyi Pamuk Projesi kapsamında gerçekleştirilen buluşma; çiftçileri, yerel kurum temsilcilerini, üniversiteleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi.
Etkinlikte, iyi pamuk kriterlerine uygun üretimin yaygınlaştırılması ve sahadaki uygulamaların geliştirilmesine yönelik deneyimler paylaşıldı. Kadınlara ve çocuklara yönelik atölye ve etkinliklerin de düzenlendiği programda, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki etkileri ve bu etkilere karşı alınabilecek önlemler değerlendirildi.
GÖKTEPE KÖYÜ İYİ PAMUK ÜRETİMİNDE ÖRNEK OLUYOR
Buluşmaya ev sahipliği yapan Göktepe Köyü, üreticilerin büyük bölümünün İyi Pamuk kriterlerine uygun üretim yapması ve lisanslı pamuk üretimine katkı sağlamasıyla öne çıkıyor.
Programda, su ve diğer tarımsal girdilerin verimli kullanılması, toprak sağlığının korunması ve üretimin iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hâle getirilmesinin önemi vurgulandı. COP31 İklim Değişikliği Konferansı öncesinde gerçekleştirilen buluşma, iklim eyleminin tarım alanındaki somut uygulamalarına da dikkat çekti.
ŞANLIURFA VE DİYARBAKIR’DA 446 BİN DEKAR ALANDA ÜRETİM
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP tarafından 2021 yılından bu yana Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yürütülen İyi Pamuk Projesi; çevreye duyarlı üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını, doğal kaynakların verimli kullanılmasını ve üreticilerin refahının artırılmasını hedefliyor.
Better Cotton Growth and Innovation Fund ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) finansal desteğiyle yürütülen proje kapsamında su, gübre ve zirai ilaçların sorumlu kullanımı, biyolojik çeşitliliğin korunması ve tarım çalışanları için insana yakışır çalışma koşullarının geliştirilmesi amaçlanıyor.
Proje bünyesinde görev yapan 16 lisanslı ziraat mühendisi, çiftçilere sulama ve gübreleme, zirai ilaç yönetimi, toprak sağlığı ve tarım çalışanlarının refahı konularında teknik destek ve eğitim veriyor.
Bağımsız denetimlerle uluslararası standartlara uygunluğu doğrulanan üretim faaliyetleri kapsamında, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 2 bin 118 lisanslı çiftçi tarafından toplam 446 bin 130 dekar alanda İyi Pamuk üretimi gerçekleştiriliyor.
Proje ile tarımsal girdi kullanımının ve üretim maliyetlerinin azaltılması, doğal kaynakların korunması ve pamuk üretiminin iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dayanıklı hâle getirilmesi hedefleniyor.

